Fetava

Hicri Takvim
Miladi Takvim

Üvey Kayınvalide Nâmahrem Midir?

Üvey Kayınvalide Nâmahrem Midir?

Dinimiz İslam bizleri hayatımızda uymak ve uygulamakla yükümlü tuttuğu harâm ve helâl sınırları koymuştur. Bu hükümler insanın dünya ve ahiret mutluluğunun yegâne nedenlerindendir. Bunların en başında nikâh ve evlilik ile hükümler gelmektedir. Bir mü’min’in kimlerle evlenip kimlerle evlenemeyceği hususu Kur’ân-ı Kerim’de ve peygamberimizin hadislerinde açıkça belirtilmiştir. Kendileriyle evlenilmesi harâm olan kadınlar şu şekilde açıklanmıştır. Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerin kızları, kız kardeşlerin kızları, sizi emziren anneleriniz (süt anneleriniz), süt kardeşleriniz, eşlerinizin anneleri (kayınvalideniz), kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız sizlere harâm kılındı. Eğer onlarla (nikâhlanıp da) henüz birleşmemişseniz kızlarını almanızda size bir mahzur yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri (gelinleriniz) ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındıAncak geçen geçmiştir. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.[1] Bunlarla birlikte puta yıldıza ateşe tapanlarda aynı kategoride değerlendirilmiş ve kendileriyle nikâhlanmak ebedî olarak yasaklanmıştır.

Âyet-i kerîmede ifade edildiği gibi kendileriyle nikâhlanılması haram kılınmış kadınların bazılarıyla nikâhlanmak ebediyen harâm kılınmışken bazısı ile geçici olarak harâm kılınmıştır. Geçici olarak harâm kılınmış kimseler için haramlığı gerektiren şartlar ve sebebler ortadan kalkınca harâmlık hükmüde ortadan kalkar ve kendileriyle nikâhlanması caiz olur. Bu bağlamda kayınvalideler kendileriyle nikâhlanılması ebediyen harâm olan kadınlardandır. Bir erkek karısının annesi ile veya karısının anneannesi veya babaannesi ile yani büyük anneleri ile asla evlenemez. Evlilikleri ebediyen harâm kılınmıştır. Kişi karısı ile gerdeğe girmiş olsun veya olmasın hüküm aynıdır. Bu kadınlarla nikahlanması söz konusu olamaz.. Bunların dışında kalan kadınlarla başka bir evlenme engeli yoksa evlenmek caizdir.

Ancak kayınvalidesi vefat eden bir damadın kayınpederinin yeni bir kadınla nikâhlanması halinde durum değişmektedir. Kayınpeder yeni evlenmiş olduğu kadınla nikâhı devam ettiği sürece damadın kayınvalidesi hükmündedir. Ancak üveykaynana damada nikâhı ebediyen haram olan kimselerden değildir. Üveykaynana kayınpeder’den boşanır ise veya kayınpeder ölürse iddet müddeti bekledikten sonra aralarındaki geçici olan haramlık hükmü ortadan kalktığından damat onunla evlenebilir.

Celil Yalınkılıç

[1] Nisa sûresi, 4:23,