Sakal traşı

Bir erkeğin kadınlara veya gayri müslimlere benzeme niyeti olmadan yada sünneti küçük görme niyeti olmadan genç gözükmek için jiletle sakal traşı olması haram mıdır?

Sakal bırakmak ve sakal tıraşı olmak konusundaki soruyu, İslami kaynaklar ve fukahanın görüşleri doğrultusunda aşağıda şekilde cevaplandırabiliriz:

1. Sakal Bırakmak ve Kesmenin Hükmü
Hanefi mezhebine göre, sakal bırakmak sünnettir ve fıtratın bir gereği olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz (sav) birçok hadisinde sakal bırakmayı teşvik etmiştir. Özellikle Buhari ve Müslim’de yer alan hadislerde, Resulullah (sav) “Sakal bırakın ve bıyıkları kısaltın” buyurmuştur. Bu, sünneti kuvvetlendiren önemli bir delildir.

2. Sakal Kesmek Mekruh Olarak Değerlendirilir
Sakal kesmenin hükmü konusunda İslam âlimleri arasında farklı görüşler bulunmakla birlikte, Hanefi mezhebinde genel olarak sakalın kesilmesi mekruh kabul edilmiştir. Bunun haram olmadığını, mekruh sayıldığını belirten görüş, fıkıh usulüne dayandırılır. Haram hükmünün verilebilmesi için yasaklayıcı delilin kesin olması gerekir. Bu nedenle sakal kesen bir Müslüman günaha girmez, fakat sünnete aykırı bir davranışta bulunmuş olur.

 3. Niyetin Önemi
Eğer bir erkek, sakalını keserken kadınlara veya gayrimüslimlere benzeme niyeti ya da sünneti küçümseme amacı gütmüyorsa, bu eylem haram olarak değerlendirilmez. Sakal kesme eylemi, sünneti inkâr etme niyeti taşımadığında mekruh kabul edilir, bu durumda kişi günah işlemiş sayılmaz ancak sevaptan mahrum kalır.

4. Sonuç
– Sakal bırakmak sünnettir ve sakal kesmek, Hanefi mezhebine göre mekruhtur.
– Ancak sakal kesme, haram değildir, mekruh olarak değerlendirilir.
– Eğer kesen kişi, sünneti küçümsemeden ve kötü bir niyet taşımadan bunu yapıyorsa, İslam’a aykırı bir durum yoktur, ancak faziletten mahrum kalır.

Bu doğrultuda, erkeğin sakalını tıraş etmesi, haram olmayıp mekruh kabul edilir.

Habip Yazıcı Durumu yayınlanmak üzere'ye değiştirildi 21 Ekim 2024