Abdestte Çorap, Potin vb. Üzerine Mesh Etmek
Yalın ayağa mesh caiz midir? Yolculukta veya abdest almanın zor olduğu durumlarda (özellikle bayanların çoraplarını çıkarmakta zorlandığı yer ve zamanlarda) çorap, ayakkabı, bot, potin vb. üzerine mesh etmek caiz midir?
Ayakları yıkamak abdestin farzlarındandır.
Çünkü Hz. Peygamber’in abdestte ayaklarını su ile yıkadığına dair rivayetler
meşhur hadis gücünde olduğu gibi,[1] “Abdestte topukları kuru kalan kimselerin vay
cehennem ateşinden çekeceğine!” hadisi de ayakları yıkama konusunda önemli
bir uyarıdır. Bu hadis 12 ravili olup, mütevatir hadisler arasında sayılır.[2] Dolayısıyla yalın ayağa mesh caiz değildir.
Bilhassa izin yolculuklarında, okullarda, iş yerlerinde, abdest alma imkânlarının kısıtlı olduğu mekânlarda abdest alırken ayakları yıkama noktasında, özellikle hanım kardeşlerimiz sıkıntı yaşayabilirler. Bu gibi durumlarda abdestte ayaklar yıkandıktan sonra, ayaklar üzerine giyilecek mest, kalın çorap, ayakları topuklarıyla birlikte örten çizme, potin ve konçlu aba terlik gibi şeyler üzerine mukim için bir gün, yolcu için üç gün üç gece mesh edilebilecektir.
[1] Bkz. Buhârî, Vudû, 7, 24, 28, 38, 39, 41, 42; Müslim, Tahâre, 3, 4, 18; A. İbn Hanbel, I, s. 59, IV, s. 112; Taberî, Tefsir, IV, s. 81-82
[2] Buhârî, Vudû, 27, 29, İlim, 3, 30; Müslim, Tahâre, 25-30; Ebû Dâvûd, Tahâre, 46; Tirmizî, Tahâre, 31; Nesâî, Tahâre, 88; Mâlik, Tahâre, 5
Abdestte Çorap, Potin vb. Üzerine Mesh Etmek
Seferiliğin Hükümleri ve Ruhsatları
Daha detaylı bilgi için gizlilik sözleşmemizi okuyunuz.
Fetâvâ.Org, Avrupa'da 50 yıldan bu yana Müslümanların dini sorularına Ehl-i Sünnet İtikadı ve Fıkhı çerçevesinde cevap vermeye çalışan IGMG Din İstişare Kurulu'nun fetvalarını yayınlayan web sitesidir.
IGMG Din İstişare Kurulu, Ehl-i
Sünnet İtikadı ve Fıkhı çerçevesinde kendisine ulaşan Fıkhi problemlere çözüm
yolları aramakta ve Müslümanların dinlerini yaşamada karşılarına çıkan
engelleri aşmada onlara yardımcı olmaktadır.